Vad händer i Iowa?

Det känns som ett totalt regelvidrigt brott att inte skriva om nattens händelser i USA. Det är inte långt kvar till det börjar på riktigt – republikanernas första caucus inför presidentvalet, i Iowa. En dryg handfull kandidater ställer upp; Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Santorum, Rick Perry, Ron Paul och Michelle Bachmann är väl kanske de viktigaste. Johan Ingerö går på ett lättsamt och kanske inte fullt allvarligt sätt igenom kandidaterna här: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/01/02/infor-iowa-en-snabbguide-till-de-republikanska-presidentkandidaterna/

Egentligen är det tre personer som är intressanta inför omröstningen: Romney, Paul och Santorum. Romney är en favorittippad kandidat över huvud taget, Paul har lyckats med sin kampanj i Iowa, och Santorum har med sin moralkonservativa socialpolitik lyckats attrahera en jordbrukarstat med stor andel kristna vita som Iowa.

Mitt Romney är den mest moderate av de tre; inte lika socialt konservativ som Santorum – som vill förbjuda abort och samkönade äktenskap – och inte lika liberal som Ron Paul – som vill lämna FN. Han attraherar de ”vanliga” republikanerna; inte de konservativaste, inte de liberalaste.

Den kanske intressantaste kandidaten är Ron Paul; en drygt 70-årig nyliberal som inte räds att uttrycka sina åsikter och som står för en sannerligen modig utrikespolitik. Som liberal är det svårt att inte se Paul som den bäste av de republikanska kandidaterna. Även om hans åsikter i vissa frågor är lite väl extrema, och även om han har en historia något befläckad av rasismanklagelser, hyser han många åsikter som man kan känna igen sig i som Centerpartist; federalism, decentralism, mer makt åt individen, mindre makt åt staten, självbestämmanderätt och låga skatter. Han vill öka de federala nivåernas beslutandemakt och minska den centrala beslutsmakten, då han menar att de 50 delstaterna är väldigt olika varandra.

Oavsett vad som händer skall det bli intressant att följa händelseutvecklingen. Förmodligen har varken Paul eller Santorum en chans på nationell nivå, då de antas har för lite att sätta emot Obama (Santorum är för konservativ, Paul för liberal), men den första caucusen är ändå traditionellt viktig och det ligger prestige i att vinna den. Vinner Romney första caucus har han ett klart försprång gentemot andra kandidater som satsar mer på kommande caucus, som Gingrich, Perry och Huntsman. Den som vinner i natt är inte per automatik republikanernas presidentkandidat, men det får helt klart intressanta följder på resten av beslutsförloppet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s