Grevinnan och betjänten i ny tappning

Varje nyårsafton, i såväl Sverige som stora delar av övriga Europa, visas klassikern ”Grevinnan och betjänten”. Det är en drygt tio minuter lång sketch som skrevs av en britt på nyårsafton: Miss Sophie bjuder till finmiddag med flera viktiga personer. Dock existerar de övriga gästerna enbart i Miss Sophies fantasi, och betjänten tvingas att låtsas vara dessa gäster. Varje gäst skålar åtskilliga gånger med Miss Sophie, vilket får som resultat att betjänten blir allt fullare hela tiden.

Ett tyskt TV-bolag har i år gjort det i en liten modernare tappning. Miss Sophie har bytts ut mot Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, och betjänten har bytts ut mot Nicholas Sarkozy, Frankrikes premiärminister. Merkel har bjudit in till krismöte om Euron med flera av Europas viktigaste regeringschefer; Cameron, Rodriguez Zapatero och Papandreou – men självklart är hon och Sarkozy i verkligheten de enda personerna där.

Sarkozy blir mer och mer berusad, och en berättarröst förklarar att detta är ”the same procedure as last year”; samma procedur som förra året, det vill säga, precis som vanligt. Inget har förändrats. Sarkozy och Merkel är de enda som gör något, de andra är bara osynliga brickor som man låtsas existerar.

Originalet heter på engelska Dinner for One, men har passande nog bytt namn till Euro for No One. Självklart har tyskarna dubbat filmen (vad annat kan man förvänta sig?), men kan man tyska kan man se den nya sketchen här:

Om man inte kan tyska finns en version med subtitles som kan ses här.

Jag önskar er en god fortsättning och ett gott skratt. Har ni inte sett ursprungssketchen kan det vara en bra idé för att förstå det roliga i den nya sketchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s