Bye Bye Wikipedia

Från och med imorgon, 6:00 svensk tid, och ett dygn framåt, kommer du inte att kunna läsa något på engelska Wikipedia. Du kommer nås av ett meddelande om att Wikipedia ej är nåbart, samt information om varför det är så.

Anledningen är SOPA och PIPA, två verklighetsfrånvända lagförslag i den amerikanska kongressen, som om de går igenom kommer inskränka på yttrande- och tryckfriheten. Det är ett under hur lagförslaget kunde komma till över huvud taget, med tanke på att det så tydligt går emot den amerikanska konstitutionen.

Lagarna skulle bland annat göra följande:

  • Sökmotorer tvingas att ta bort alla länkar till sidor som kränker några rättigheter, speciellt upphovsrätten. Av någon anledning (!??!?) räknas Wikipedia som en sökmotor. Wikimedia Foundation, som står för driften av bl.a. Wikipedia, skulle motta enorma bötessummor om inte alla dessa länkar togs bort.
  • DNS-leverantörer måste blockera sidor som inskränker upphovsrätten. Inte helt olikt den censur som finns i totalitära diktaturer.
  • Betalningssidor som Paypal eller Mastercard måste omedelbart sluta överföra betalningar till någon som en person hävdar inskränker upphovsrätten. För detta krävs ingen domstol.

Dessa tre punkter förstör för allt som Wikipedia står för; fri information tillgänglig för alla, och det ideella arbete som Wikipedia byggs upp av. Det ”fattiga” Wikimedia Foundation kommer påtvingas enorma bötessummor, som kanske till och med skulle leda till Wikipedias undergång? De tre punkterna påverkar förutom Wikipedia, hela internet, eftersom en stor del av de största hemsidornas servrar finns i USA.

Internet kommer inte vara sig likt om denna lag går igenom, och det är därför som Wikipedia, tillsammans med bland annat Reddit, Mozilla och WordPress, gör gemensam sak imorgon och stänger ner sina sidor. Hoppas den amerikanska kongressen inser allvaret i att censurera och motarbeta ett av nutidens största demokratiska projekt.

Läs mer i DN: http://www.dn.se/ekonomi/wikipedia-stanger-sajten-i-ett-dygn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s