Den skeva platsen

Jag läste precis ut Caterina Pascual Söderbaums roman Den skeva platsen (2015), en tämligen överväldigande och unik roman. Författaren dog alldeles för ung 2016, så det blev hennes första och sista. Romanen skildrar de mörkaste delarna av Europas 1900-tal, återberättat genom hennes familjeband.

Hennes far var en general i Francos armé, på hennes mors sida for bland annat släktingen Kristina Söderbaum till Tyskland och blev en av naziregimens mest hyllade skådespelerskor. Författaren växte upp i Katalonien under sjuttiotalet med en svensk mamma, spansk pappa och Hitlerporträtt på väggarna. I tonåren flyttade hon till mormor i Sverige och försökte acceptera sina tämligen olika och svårförenliga identiteter.

Familjeberättelserna samsas med historiska, verkliga dokument – utdrag ur dagböcker, brev, förhörsprotokoll. Bland annat om eutanasiprogrammen i Hartsheim, interneringslägren i det ockuperade Frankrike och inbördeskriget i Spanien på 30-talet.

Det var länge sedan jag läste något som gjorde Europas moderna historia så levande. Lästips om du vill förstå vad Europa är idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s