Julavslutning i kyrkan?

Ska vi ha våra julavslutningar i kyrkan? ”Klart vi ska”, svarar Göran Hägglund.

Frågan har en tendens att alltid bli ett av de största tvisteämnena i juletider. Traditionalister och konservativa som menar att det är en tradition som måste följas, till skillnad från, enligt Hägglund, ”värde­relativister och vänster­radikaler som ivrigt slår menings­motståndarna i huvudet med resonemang om att personer med annan religion kan känna sig kränkta”, eller, kanske lite mer neutralt uttryckt, de som menar att kyrkan är ett religiöst högfäste där en sekulär skola inte bör vistas.

Svensk lagstiftning säger att staten och kyrkan ska vara åtskilda, och att utbildningen skall vara sekulariserad och utan religiösa inslag. Frågan om var gränsen egentligen går mellan sekulär skola och ”kristen skola” spårar nästan alltid ur till ett argument of the beard. Är det egentligen ett religiöst inslag att vistas i kyrkan, eller är det enbart en smidig avslutningslokal?

Väldigt förenklat kan man säga att Hägglunds motståndare vill lagstifta om att förbjuda avslutningar i skolan, medan hans anhängare vill lagstifta ”så att gamla traditioner inte förbjuds i rädsla för Skolverkets riktlinjer”. Alltså, lagstiftning för, eller lagstiftning mot. Lagstiftning, lagstiftning. Lagstiftning till vänster, lagstiftning till höger. Liberaler vill lagstifta, konservativa vill lagstifta, socialister vill lagstifta, alla vill lagstifta. Bara vi lagstiftar så blir det bra.

Men var tog decentraliseringen och självbestämmanderätten över? Nej, vi ska självklart inte tvinga alla skolor att fira avslutningen i kyrkor. För det första har inte alla skolor möjligheten att ha avslutningen i en kyrka, för det andra bör vi inte tvinga fram saker ovanifrån. Men nej, självklart ska vi heller inte förbjuda skolor från att fira avslutningen i kyrkor. Vi lever i ett sekulariserat land – och just därför bör vi hålla en neutral, sekulariserad lagstiftning. En där var skola får bestämma över vilken lokal man ska använda för julavslutning.

Eller är följande scenario, som bland annat känns igen från min skola, bättre: skolsalen används för julavslutning. Där sjungs kristna psalmer såsom Betlehems stjärna, Nu tändas tusen juleljus och Hosianna, och där håller skolprästen ett tal. Nej, det vill jag inte kalla en sekulariserad avslutning. Jag tycker att det är en rättfärdigad avslutning, så länge den är frivillig. Men en obligatorisk avslutning med följande inslag är inte sekulär, och inte heller rättfärdigad.

Och betänk sedan följande scenario: en kyrka används för julavslutning. Kristna psalmer såsom Betlehems stjärna, Nu tändas tusen juleljus och Hosianna sjungs, och prästen håller ett tal. Nej inte heller detta vill jag kalla en sekulariserad avslutning, och inte heller denna är okej om den är obligatorisk, medan jag kan tycka att den är rättfärdigad om den är frivillig.

Men snälla rara politiker, det är ju inte lokalen som är avgörande för hur avslutningen är eller inte. Lokalen är inget annat än en plats där avslutningen kan hållas. Det är innehållet som sprids i lokalen som är det som är av avgörande. Man kan hålla en helt sekulär avslutning i en kyrka, medan man kan hålla en osekulär avslutning i en skolsal. So far so good. Lagstifta inte mot avslutningar i kyrkan – vi kan inte tvinga skolor att välja vissa sorters lokaler.

Då kommer nästa fråga. Skall staten bestämma över innehållet? Ska vi tvinga avslutningen att vara sekulär, eller ska den få innehålla kristna psalmer och tal av en skolpräst? Den här frågan är egentligen mycket viktigare än om var avslutningen ska få vara någonstans. Är avslutningen på min skola okej? Ska vi få sjunga psalmen Nu tändas tusen juleljus? Varför har vi ens en skolpräst?

Men ja, avslutningen på min skola är okej. Och vi ska få sjunga psalmen Nu tändas tusen juleljus. På ett mycket viktigt villkor: att den är frivillig. Alla som känner sig stötta, kränkta, eller helt enkelt inte vill vara i en religiös atmosfär på något sätt skall få slippa. Att tvinga någon att lyssna på religiösa inslag i skolan är verkligen inte sekulärt. Men att staten och kyrkan idag är åtskild är ett faktum. De har ingen inrådan på varandra. Att då låta skolor erbjuda frivilliga avslutningar med vissa traditionellt kristna inslag är på intet sätt osekulärt. Det är snarare den enda rakt igenom liberala förhållningen till frågan.

Låt skolorna bestämma över sin avslutning själva. Låt eleverna välja om de vill gå på avslutningen själva. Och låt inte staten börja detaljstyra saker som egentligen inte ens är relevanta för staten att styra. Fram för decentralisering och självbestämmanderätt, bort med statligt ingripande där ett personligt beslut nedvärderas till förmån för ett statligt beslut. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s