Cwiki

Nu ska alla få vara med och bygga Centerpartiets idéprogram. Grymt, störthäftigt, awesome, osv. Allt i form av en wiki, som alla kan läsa, och alla redigera. Man behöver inte vara partimedlem eller medlem i rörelsen. Man kan ändra som kommunist, miljöpartist, moderat, helt ickepolitisk eller vad som helst. Sannolikheten att man får så stort genomslag om man skriver extrema åsikter är det kanske inte, men möjligheten finns i alla fall.

Som sagt, grym idé. Men sen var det ju det här med möjligheten. Ett stort minus är att det inte går att redigera om oinloggad. De gamla vanliga anledningarna till varför brukar anges. Vi skulle vara tvungna till förhandsgranskning annars, och så vidare. Vilket inte stämmer – man kan lösa det genom att låta oinloggade redigera via sitt ip-nummer. Men av någon anledning vill man kräva inloggning.

Av min erfarenhet som gammal Wikiräv – administratör på Wikipedia bl.a. – måste man kunna redigera som oinloggad. Många vågar inte ta det första steget och registrera sig – framförallt inte när för- och efternamn krävs. En mycket stor del av de redigeringar som görs på Wikipedia görs som oinloggad.

– Jamen, det blir ju så mycket klotter då. – säger de inte så Wikiinsatta. Fast det är ju det som är själva idén med Wikin. Mycket klotter skrivs, mycket klotter tas bort. Alla kan redigera, och alla kan bidra – på samma sätt som alla kan göra ändringar ogjorda. Det är på den grunden som Wikipedia har blivit världens största encyklopedi.

Som sagt. Det finns flera saker man kan invända mot i processen. Jag kan redan nu känna att det finns vissa hinder – som redogjorts för ovan – för att det ska bli en succé som alla redigerar. Jag kan ha fel, och jag hoppas att jag har fel. Idén är grym, och Ankersjö och company ska ha all eloge för att man har öppnat upp processen helt och hållet och låter alla vara med och påverka morgondagens politik. Hade den filats på lite till, och kanske utvecklats med en erfaren Wikinörd, så hade det kunnat bli riktigt, riktigt grym.

Ps. Nog tycker jag allt att centerpartisterna över Sverige hade kunnat hjälpa till lite mer med att sprida ut informationen lokalt. Nu har det visserligen bara gått några dagar, men det gäller ju att smida medan järnet är varmt. Ds.

Ps 2. Kärlek till #homoriot. Ds 2.

Ps 3. http://www.centerpartiet.se/framtidsbygget/ Ds 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s